Chemik kształci najlepszych kucharzy
Natalia jest uczennicą klasy II zespołu szkół zawodowych przy włocławskim „Chemiku” i jak sama mówi przygotowania do konkursu zajęły jest 1,5 miesiąca. W tym czasie wraz ze swoją opiekunką – Panią Marzeną Bartusik uczyła się i trenowała przygotowanie konkursowego dania.
Konkurs „Najlepszy w Zawodzie Kucharz” skierowany był do uczniów klas I i II ZSZ i odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy w dniu 18 kwietnia br. Tematem przewodnim konkursu były Rybne Wariacje, a zadaniem uczestników było przygotowanie zakąski z ryb. Łącznie w kulinarnych zmaganiach stanęło 10 szkół gastronomicznych z województwa kujawsko-pomorskiego.
Jury konkursu doceniło pomysł i wykonanie włocławianki z Zespołu Szkół Chemicznych, która przygotowała łososia w cytrusach oraz sałatkę wallendowa. Co ciekawe łosoś był marynowany w soku z pomarańczy, limonki oraz cytryny.
Natalia Cierlicka z Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku oprócz dyplomu otrzymała również nagrody rzeczowe, w tym elementy wyposażenia kuchni oraz pamiątkowe zapaski z haftowanym napisem „Najlepszy w Zawodzie Kucharz”. Gratulujemy!
Źródło: materiał nadesłany